ФОТО: Банка Хране / - ФОТО: Банка Хране
15/05/2021 u 12:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медојевић: О угроженим породицама информисали Министарство социјалног старања

Међу онима којима је посебно тешко налазе се подстанари, незапослени, самохрани родитељи, пензионери са ниским примањима...

Предсједница фондације и Волонтерски тим Банке хране Црне Горе Марина Медојевић саопштила је поводом свјетског Дана породице да о проблемима социјално угрожених породица су информисали Министарство социјалног старања. Навела је да "Банка хране" има сазнања да је државни секретар Јанко Одовић рекао да има добрих идеја које треба забиљежити.

- Надамо се да ће се и реализовати. Тражили су нам контакте тих породица. Ми се залажемо да се проблем сиромаштва системски рјеши јер се једино тако и може стварно ријешити,  те појединацно помагање људима не даје дугорочно рјешење у шта смо се увјерили,  свакодневним помагањем породицама читаву деценију нашег волонтерског рада. Огроман број људи се јавља Банки хране са  информацијом да не могу  да измире  рачуне за струју због немања средстава.Немају могуцност да зараде новац. Раније су се сналазили на разне начине да зараде за своје породице, корона криза их је у томе спријечила - наводи се у саопштењу.

Појаснила је да међу онима којима је посебно тешко налазе се  подстанари, незапослени , самохрани родитељи који примају нередовне алиментације или је уопште немају, пензионери са ниским примањима, вишечлане породице које живе у заједници, бројило је на име “главе” породице, тако да не могу користити субвенцију од 40 одсто.

- Имамо  велики број породица са овим проблемом , међу њима су труднице, породице  са малим бебама и болесним члановима домаћинства. Сматрамо да се на проблему енергетског сиромаштва у Црној Гори  мора радити као сто је то у другим социјално одговорним државама.Минимални пакет бесплатних киловати електричне енергије за социјално угрожене породице, је нешто што би барем у доба корона кризе се морало наћи на разматрању. Породице се суочавају са немоћношћу да купе храну,хигијенска средства, лијекове, плате кирију - поручила је Медојевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:29