Radovi na podizanju pjescanih dina / -M.K.
12/11/2021 u 06:46 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Представници надлежних институција обишли радове на Ади Бојани: Вјештачке дине као брана од ерозије

Министар Ратко Митровић казао је да се ради пјешчани насип два метра висине, 12 метара ширине и око 700 метара дужине, који је превентивно дјеловање у циљу заштите свих објеката до следеће туристичке сезоне

Министар екологије, просторног планирања и урбанизма, проф. др Ратко Митровић, директор Јавног предузећа за управљање морским добром (ЈПМД) Младен Микијељ, директор Регионалног водовода Јосип Ђурашковић и директор ХТП "Улцињска ривијера", Бојан Ђаконовић обишли су јуче радове на постављању вјештачких насипа-дина на Ади Бојани. Ресорно министарство је у сарадњи с ЈПМД, имајући увиду неопходност да се хитно дјелује на сузбијању ерозије на Ади Бојани услед невремена које се очекује у предстојећем зимском периоду, покренуло је прије неколико дана пројекат изградње вјештачких насипа од депонованог пијеска који је доступан на острву, као привремене мјере за заштите палже од ерозије. За реализацију пројекта задужена је фирма "Заштита простора" д.о.о. из Даниловграда. Министар Митровић казао је да се ради пјешчани насип два метра висине, 12 метара ширине и око 700 метара дужине, који је превентивно дјеловање у циљу заштите свих објеката до следеће туристичке сезоне.

- Анагажовани су италијански консултани који су урадили пројекат вјештачких дина. За десетак дана очекујемо завршетак ових радова, ако дозволе времесни услови. За то вријеме биће насуто више од 7.00 кубика пијеска. А колико ће све коштатати зависиће од укупне количине која буде насута - казао је Митровић и подсјетио да је напер који је постављен у мају представљао експеримент који је требало да покаже шта да се раду у будућем периоду.

- Напер је одрадио дио посла тако што је дијелом зауставио ерозију и омогућио неометано одвијање туристичке сезоне. Сада ће нам послужити за израду трајног пројектног ријешења за санацију који ће бити у склопу капиталних инвестиција - најавио је министар и додао да су поред Аде Бојане обишли комплетну обалу између Улциња и Бара, гдје је евидентан проблем недостатка водовода и фекалне канализације.

Идуће године готова ревизија трајне студије

- Проблем ерозије на овом локлаитету датира од седамдесетих година прошлог вијека. На жалост, нисмо наслиједили неку стару студију или адекватно техничко рјешење, па да можемо одмах да кренути у извођење радова. Да би се један проблем ријешио потребно је кренути од почетка, а то је дефинитивно идејно решење одређене студије, главни пројекат, ревизија, па тек се долази до оног корака који јавност највише интересује.Надам се да ћемо идуће године имати ревизију трајне студије, коју раде експерти коју су радили и ово привремено рјешење. Након што видимо колико ће то коштати, план је да сједнемо са ресорним министарством, Владом и локалном самоуправом и видимо који је начин суфинасирања трајног ријешавања проблема, казао је Младен Микијељ.

- Преко Регионалног водовода ушили смо у тај пројекат, већ је урађена пројектна документација и брзо ће прећи у процес реализације. Обезбијеђен је кредитни аранжман од 12 милиона са Европском инвстиционом банком, а сада радимо на гранту од седам милиона да би смо ријешили проблем насеља Утјеха која није била у програму - казао је Митровић.

Према ријечима директора ЈП Морско добро, Младена Микијеља тренутни радови на Ади су наставак радова започетих у мају.

- Тада је постављен напер и створена површина од 12.000 метара квадртаних плаже, која је допринијела да се заштити имовона ХТП "Улцињска ривијера" и несметано одвија сезона - рекао је Микијељ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 02:45