/ ilustracija: autorepublika.com
03/10/2021 u 09:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Скупљи аутомобили због несташице полупроводника

Због тога је произвођач аутомобила Опел затворио цијелу једну фабрику

У Њемачкој је инфлација наставила да расте и у септембру, а један од разлога су глобални проблеми у набавци сировина и полупроизвода. Због тога је произвођач аутомобила Опел затворио цијелу једну фабрику, преноси SEEbiz.

Неко ко сада купује нови аутомобил мора бити спреман да потроши више, јер су према актуалној анализи аутомобилског стручњака Ferdinanda Dudenhoffera, нова возила у просјеку поскупила за 360 еура.

Он као разлоге наводи мањи број регистрација на један дан – начин на који продавач купцу ново возило може понудити знатно јефтиније, мање попусте код 30 најтраженијих нових модела те све више хибридних и електричних аутомобила.

Ипак, главни је разлог несташица полупроводника с којом се аутомобилска индустрија све теже носи.

- Мања понуда аутомобила доводи до раста цијена- појашњава шеф научног института Center Automotive Research из Дуисбурга.

Колико су ти проблеми озбиљни, показало се већ прошлих седмица, када су разни произвођачи најавили скраћено радно вријеме за своје запослене. У четвртак је Опел због глобалне несташице полупроводника најавио обустављање цијеле производње у Eisenachu у Тирингији до краја ове године. Како је саопштено, производња ће се наставити идуће године ако се снабдијевање нормализује.

До тада су запослени те фабрике на скраћеном радном времену.

Несташица сировина и полупроводника утиче на раст цијена и у другим индустријским гранама. Зато је у септембру инфлација у Њемачкој, према првим процјенама Савезног уреда за статистику у Wiesbadenu, порасла на 4,1 одсто. То је највиша инфлација у задњих скоро 30 година.

Статистичари сматрају да је то, с једне стране, такође и посљедица временски ограниченог смањења пореза на додану вриједност и ниских цијена енергената за вријеме кризе у прошлој години. Поскупљење се мјери у односу на прошлу годину, дакле у овом случају у односу на годину у којој су цијене у одређеним сегментима биле знатно ниже.

Разлог раста инфлације су и несташице у снабдијевању и уопштено повећана потражња јер људи због коронакризе новац нијесу могли потрошити негдје другдје, примјера ради на путовања и изласке. Зато су више трошили на куповину ствари или опрему за рад од куће.

У аутомобилској и електроничкој индустрији прије свега недостаје полупроводника, у грађевини нема довољно дрвета, челика и пластике – и у складу с тим су и цијене порасле.

Тренутно су знатно скупље и животне намирнице. И ту велику улогу играју проблеми узроковани коронакризом. Након ограничења и лоцкдоwна потражња је порасла, већина свјетских економија биљежи раст.

Истовремено су за вријеме кризе многе компаније и логистичари смањили обим рада. У појединим регијама још су повремено на снази строге мјере за сузбијање пандемије, па то значи и сметње у производњи.

Тако је произвођач спортске опреме Адидас објавио да има проблема у производњи због раста броја новозаражених коронавирусом у Вијетнаму. Тај концерн зато разматра могућност привременог премјештања производње у неку другу земљу.

И конкурент Нике пати због мјера за сузбијање пандемије у вијетнамским фабрикама. Досадашња искуства су показала да ће за дизање производње на уобичајен ниво бити потребни мјесеци, рекао је Matt Fried, директор Никеовог одјела за финансије, представљајући кварталне бројке те фирме.

Према процјенама једног представника Пуме у међувремену је цијела та бранша у озбиљним проблемима управо због ширења пандемије у Вијетнаму. И потенцијални купци Апплеовог новог iPhonea 13 мораће се вјеројатно мало стрпити. Медији јављају да је разлог томе што се дијелови оптике иначе производе у Вијетнаму.

Све је мање поуздања да би се ситуација ускоро могла побољшати – па и код шефова националних централних банака. Они су се до сада надали да ће се проблеми у достави брже ријешити. Несигурност код комоанија због испоруке сировина и материјала је „опасност за економски раст", оцијенила је Christine Lagarde, шефица Европске централне банке.

Она је додала да још није јасно колико дуго ће то стање потрајати. Предсједник америчке централне банке, Јerome Powell, рекао је да га фрустрира то што се проблеми у испоруци не рјешавају. Он процјењује да ће тај проблем постојати и у идућој години те да ће се инфлација задржати дуже на вишем нивоу од очекиваног.

И ново испитивање јавног мнијења њемачког института Ifo, у којем су учествовале индустријске компаније, указује на даље заоштравање ситуације. Тако је у септембру више од 77 одсто фирми из Њемачке извијестило о проблемима у набавци полупроизвода и сировина.

У августу је тај проблем имало око 70 одсто фирми.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:07