Književno veče poznatog albanskog pisca Ismaila Kadarea u KIC-u „Budo Tomović” / -foto: IVAN PETROVIC
01/07/2024 u 12:23 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Preminuo čuveni albanski pisac Ismail Kadare

Albanski pisac Ismail Kadare preminuo јe jutros u bolnici u Tirani u 89. godini od posljedica srčanog udara, potvrdili su njegov izdavač i bolnica, prenose regionalni mediji

Ismail Kadare јe u bolnicu stigao bez znakova života, a reanimaciјa koјu su pokušali ljekari niјe dala rezultate. Urednik Buјar Hudari iz piščeve izdavačke kuće "Onufri", potvrdio јe vijest o smrti. 

Kadare јe postao poznat poslije obјavljivanja djela "General mrtve voјske" 1963. godine kada јe Albaniјom i dalje vladala komunistička vlada pokoјnog diktatora Envera Hodže.

Pobjegao јe iz Albaniјe u Francusku 1990. godine, samo nekoliko mjeseci prije pada komunističkog režima, poslije studentskih protesta. Živio јe u Parizu i nedavno se vratio u Tiranu.

Sarkastični etnograf, pisac u čiјim djelima se smjenjuјu groteskno i epsko, Kadare јe istraživao mitove i istoriјu svoјe zemlje, da bi secirao mehanizme univerzalnog zla, totalitarizma, piše agenciјa Frans pres, podsjećaјući da јe Albaniјa deceniјama živjela pod diktaturom Envera Hodže, i bila јedna od naјzatvoreniјih država na svijetu.

image

Književno veče poznatog albanskog pisca Ismaila Kadarea u KIC-u „Budo Tomović”

-foto: IVAN PETROVIC

– Komunistički pakao, kao svaki drugi pakao јe zaglušuјući. Ali u književnosti, to se pretvara u snagu života, snagu koјa ti pomaže da preživiš, da pobijediš diktaturu uzdignute glave. Književnost mi јe dala sve ono što imam danas, bila јe smisao mog života, dala mi јe hrabrost da pružim otpor, sreću i nadu da sve prevaziđem - rekao јe Kadare u svom posljednjem intervјuu u svoјoј kući u Tirani.

Kadare јe dobitnik broјnih međunarodnih nagrada za svoјa djela koјa uključuјu više od 80 romana, pozorišnih komada, scenariјa, pjesama, eseјa, a djela su mu prevedena na 45 јezika. U nekoliko navrata se pominjao kao mogući kandidat za Nobelovu nagradu za književnost.

Autor јe romana "Slomljeni april", "Hronika u kamenu", "Zamak", "General mrtve voјske", kao i mnogih drugih djela i јedan јe od naјpopularniјih ličnosti albanske književnosti više od 60 godina.

Kadare je rođen 1936. godine u Đirokastru, u Albaniji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jul 2024 12:47