Марко Вулевић, студира и пише пјесме / -ПРИВАТНА АРХИВА
17/10/2021 u 13:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стихом исписује што срце мисли и осјећа

„Интересовање за писање лирских пjесама постоjи jош од малена, увиjек ме jе инспирисало све што сачињава живот онаквим какав jесте”, каже Марко Вулевић, један од 50 финалиста пјесничког такмичења „Мили Дуели”

Они коjи су активни на друштвеним мрежама, а коjе интересуjе књижевност, сигурно су наишли и на пjесничко такмичење "Мили Дуели". Ове године, у финални круг некада само регионалног, а сада већ међународног такмичења, ушло jе и неколико аутора из Црне Горе. Међу њима и Марко Вулевић (2002) из Андриjевице, студент Факултета политичких наука у Подгорици. Иза себе већ има збирку лирских записа "Ишта болниjе". Такође, његова поезиjа нашла jе досад пут до међународних зборника. Занимљиво jе да поред суда стручног жириjа, на одлуку о побjеднику такмичења "Мили Дуели" утичу и гласови публике коjе додjељуjе пjесницима, односно њиховом раду. У сваком кругу пjесник се представља новом пjесмом, што значи додатно ангажовање и за ауторе и за "гласаче", као и жири. Вулевић jе одлучио да у финалу говори своjу пjесму "Крваве руке". Иначе, такмичари – пjесници имаjу и своjе менторе, а његова менторка jе пjесникиња Љубица Петровић Косор. Млади пjесник истиче да и сам улазак међу 50 одабраних у финалу, сматра великим успjехом, ако се има у виду да се ове године приjавило преко 700 пjесника са разних меридиjана.

Платонска и неузвраћена љубав

– Мислим да сам прву пjесму написао са 10 година и била jе о моjоj дефинициjи љубави. Штавише, мислим да jе jош окачена у холу основне школе коjу сам похађао – каже Вулевић.

Он додаjе да пише и приповиjетке, јер постоjе емоциjе коjе се не могу исказати, рецимо, само прозом или само поезиjом.

– Поезиjу коjу пишем сматрам веома револуционарном за наше просторе, бави се темама о коjима се често ћути, а то су: насиље, равноправност, депресиjа... Поред тих тема, често пишем о неким апстрактним љубавним поjмовима као што су платонска и неузвраћена љубав – каже Вулевић.

– Одлучио сам се приjавити на пjесничко такмичење "Мили Дуели" с циљем да докажем да постоjе млади пjесници из Црне Горе коjи пишу оригиналну поезиjу, те да Црна Гора, иако мала држава, у себи броjи велики броj талентованих младих – каже Вулевић.

Он додаjе да се и код других такмичара из Црне Горе може примиjетити да "поезију пишу срцем". Поезиjом особа може рећи све оно што "срце мисли и осjећа", каже млади стваралац.

– Интересовање за писање лирских пjесама постоjи jош од малена, увиjек ме jе инспирисало све што сачињава живот онаквим какав jесте - закључује Вулевић.

Ж.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 17:55