/ - принтскрин
03/11/2021 u 06:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шарена салата, направите сад уживаjте цијеле зиме

Jош ниjе касно да спремите ову веома укусну салату без уља, винобрана и конзерванса

Jош ниjе касно да спремите ову веома укусну салату без уља, винобрана и конзерванса.

Састоjци 

Потребно jе:

корнишона - 1 кг

шаргарепе - 1 кг

зеленог парадаjза - 1 кг

црвене паприке - 1 кг

купуса - 1 кг

Прелив:

соли - 150 г

шећера - 150 г

алкохолног сирћа (9%) - 200 мл

бибера у зрну - 1 кесица

Како припремити

Поврће исјећи по жељи. Корнишоне и шаргарепу можете исјећи на кругове, паприку на траке, зелени парадаjз на четвртине, па сваку четвртину на пола, а купус ситно као за салату. Сво исјечено поврће ставити у дубљи лонац.

Састоjке за прелив ставити у одговараjућу посуду и ставити да проври, уз стално мијешање. Не треба да вас брине ако се шећер и со не отопе потпуно. Врели прелив прелити преко поврћа. Измијешати дрвеном варjачом. Посути бибер у зрну и jош jеданпут измијешати. Поклопити лонац и оставити да преноћи. Наjбоље jе да поврће сложите послије подне, тако да имате времена (прије него што одете на спавање) да поврће неколико пута рукама промијешате.

Наредног дана напунити тегле. Од ове количине састоjака изађе 6 тегли од 720 мл. Приликом пуњења поврће добро руком сабиjати. Тегле налити сирупом из лонца и добро их затворити металним поклопцима.

Пастеризациjа: На дно дубљег и ширег лонца ставити кухињску крпу. Преко крпе поређати напуњене тегле. Налити млаку воду да буде до поклоца тегли (неко воду налива и преко поклопца), поклопити лонац и ставити на средњу ватру да вода проври. Пастеризовати 15 минута од момента кључања.

Пажљиво извадити помоћу крпе сваку теглу и одмах jе преокренути на поклопац. Прекрити тегле већим пешкиром и оставити их тако пет минута. Затим тегле окренути нормално и ставити их под ћебе да се охладе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:59