/ -
26/07/2024 u 10:17 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(FOTO/VIDEO) Objavljena odluka: Organi mjesnih zajednica biraće se na zborovima građana

Mjesne zajednice donosiće svoj statut, predsjednik savjeta i savjet biraju se neposredno, dok zamjenika predsjednika savjeta biraju članovi između sebe, svaka mjesna zajednica imaće svoj žiro- račun, rekla je Slađana Anđušić, sekretarka za lokalnu samourpavu

Organi mjesnih zajednica biraće se neposredno, kroz organizovanje zborova građana, bez bilo kakvih partijskih uticaja i interesa, saopštila je Jelena Borović Bojović, predsjednica Skupštine Glavnog grada, predstavljajuću nacrt odluke o mjesnim zajednicama koja će od danas biti na javnoj raspravi. 

–Odlukom o mjesnim zajednicama iz 2021. godine, koja je sada na snazi, predviđeno je da organe mjesnih zajednica imenuje Skupština Glavnog grada. Pored toga što je to značilo oduzimanje građanima i građankama pravo na neposrednu demokratiju, koja ide od baze ka vrhu, a ne obratno, ispostavilo se da važeća odluka nije sprovodiva, odnosno da njene odredbe nisu uspjele da zažive. Novim rješenjem afirmiše se pravo svih građana i građanki da imaju ključni uticaj na politike razvoja naselja u kojima žive, polazeći od sasvim logične pretpostvke da stanovnici određenog naselja najbolje prepoznaju i artikulišu njegove potrebe. Mjesne zajednice bi u budućnosti trebalo da budu punktovi neposredne komunuikacije, odnosno razmjene informacija sa građanima u cilju efikasnijeg rješavanja njihovih problema i zadovoljavanja potreba - rekla je Borovinić Bojović. 

Ona je navela da su mjesne zajednice u Podgorici skoro sasvim nefunkcionalne duži period.

– Postalo je opšte mjesto da se o njima govori kao o partijskim ćelijama koje žive samo tokom trajanja izbornog procesa. Kada smo prije nešto više od godinu dana preuzeli vlast, pokušali smo to da promijenimo i, u velikoj mjeri zahvaljujući sekretarki Slađani Anđušić stvoreni su uslovi za postepeno vraćanje funkcije mjesnim zajednicama. Ova odluka, koju vam danas predstavljamo, trebalo bi da pruži kvalitetan pravni okvir koji će omogućiti da se taj posao zaokruži do kraja - rekla je Borovinić Bojović.

Sekretarka za lokalnu samoupravu Slađana Anđušić je navela da su prije formiranja radne grupe pristupili prethodnom konsultovanju javnosti, gdje je anketu popunilo 475 građana.

– Odluka ima 11 poglavlja. Ispoštovali smo sve stavove građana -kazala je ona.

Ona  je navela da je osnovna novina to što će mjesne zajednice donositi svoj statut. 

–Kada je javnost rada u pitanju, novina je isticanje sadržaja na veb stranici mjesne zajednice, saradnja sa medijima i lokalnim javnim emiterima. Ukoliko se mjesna zajednica osniva za više naselja dužni smo postaviti oglasne table u svim naseljima kako bi svi građani bili informisani - rekla je Anđušić.  

Novina je da se predsjednik savjeta i savjet, kako je rekla, biraju neposredno, dok zamjenika predsjednika savjeta biraju članovi između sebe, svaka mjesna zajednica imaće svoj žiro- račun.

Anđušić je navela da će se centralna javna rasprava održati 5. avgusta.

Član radne grupe Vasilije Čarapić je naveo da odluka predstavlja veliku reformu po pitanju funkcionisanja mjesnih zajendnica. 

– Do sada nismo imali mjesne zajednice već smo imali klasične partijske ćelije. To su bile i kockarnice, i kafane, i mjesta za nečiji život, ali prije svega muzej partijskih programa DPS-a i galerije uramljenih slika Mila Đukanovića. Mi izbacujemo partijsko djelovanje iz mjesnih zajednica. Možda ćemo predložiti amandmane da se nijedan partijski letak ne  može naći u mjesnim zajednicama - rekao je Čarapić, dodajući da su na čelu mjesnih zajednica bili partijski ljudi.  

Član radne grupe Stefan Vešović kaže da  je način na koji su izabrani trentuni v.d sekrtrari jasno pkazuje da su to bile partijske ćelije.

– Ako je skupštinska većina izglasavala v.d. sekretara mjesne zajednice jasno je da je to rađeno po partijskom ključu. To što će se savjet MZ i predsjednik mjesne zajednice birati na zboru smatram najvećom vrijednosti odluke. Možda jesmo sporije radili odluku ali smo se trudili da bude zaokružena - rekao je Vešović.  

Mitar Šušić, član radne grupe, navodi da je rad sekretarke Anđušić najviše bi izražen kada je u pitanju izrada odluke.

– Mi smo kao ključno obećanje građanima dali da ćemo mjesne zajednice vratiti njima, revitalizovati sistem koji ničemu nije služio. Nakon što smo poslednjih godinu dana oporavili prostorne i tehničke kapacitet mjesnih zajednica došao je na red pravni dio posla. Na ovaj način uklanajamo politiku koja je uticama na mjesne zajednice, a stimulišemo građane da učestvuju u mikro politici - rekao je Šušić. 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. oktobar 2024 11:27