/ - ЗАПЛИЈЕЊЕНА ДРОГА
06/02/2022 u 19:53 h
Željka Bojanić, Žana BojanićŽeljka Bojanić, Žana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Од Еквадора до Колумбије: Шверцери кокаина са Балкана не знају за границе

" У Еквадору се процјењује да има око 3.000 Албанаца (незванична бројка) и да би многи од њих могли бити умијешани у трговину дрогом "

Да балкански картел  не мирује говоре подаци међународне полиције. Међу водећима зашверц кокаина из Латиснке Америке означени су кланови из Албаније, Црне Горе, Србије... Нарко-бизнис балканске мафије прије пар година пробио је границе региона. Тако је организоване криминалне групе са ових простора позиционирао у сам врх европског нарко-тржишта. Трговци дрогом из Западног Балкана су све активнији у набавци великих количина кокаина на извору у Латинској Америци. То су подаци анализе ИНТЕРПИЛА и Канцеларије Уједињених нација за дрогу и криминал (УНДОЦ) "Cocaine Insights". Како би олакшали овај посао, они имају сталне становнике у Латинској Америци, било у земљама производње или у земљама које се користе као главна транзитна и полазна мjеста на путевима трговине људима у Европу.

(ВИДЕО) Шпанска полиција о балканском картелу: Чланови клана из Црне Горе кључни играчи у шверцу

Према овом извјештају балканска мафија је на "водећем мејсту" у растурању кокаина. Како је од раније познато, истакнути криминални кланови који се баве овим илегалним послом су посебно шкаљарски и кавачки клан из Црне Горе. Међу клановима са домаћих простора посебно се издвајају которски "кавачки" и "шкаљарски" клан који уско сарађују са мафијама из сусједних земаља али и оних са међународних адреса. Према ранијим процјенама, од прије двије године, годишње је тржиште наркотика у ЕУ вриједно најмање 30 милијарди еура.

Балкански картел: Производња дроге на историјском врхунцу, тржиште у Европи годишње вриједи више од 30 милијарди еура

Мафија наставља дјеловати из Еквадора, па чак и из затвора координира проток дроге у Европу. Еквадорски медији недавно су објавили да је најмање осам припадника балканске мафије идентификовано у операцијама са дрогом. Балканском мафијом управљају углавном четири породичне групе.

Балканска мафија један од главних савезника најопаснијег дилера на свијету

Како је писао албански lapsi.al, од 2001. године Албанци су почели да пристижу у Колумбију да би трговали дрогом коју је произвело неколико картела. Они су тада били само посредници, јер је то тржиште у Европи контролисала италијанска мафија.

"Мексико" на Балкану: Албанија, Црна Гора и Србија кључне у шверцу кокаина из Латинске Америке

Како наводе, током година, албанска мафија је добила на удару и почела да контролише улазак наркотика у разне луке Старог континента. Еквадор је тада постао привлачна земља због својих лоше контролисаних граница, погрешног правосудног система и такве економије која омогућава, кроз улагања, прање новца од дроге.

Балкански картел дјелује у Перуу: Главни посао продаја кокаина

César Peña, тужилац Guaya, процјењује да је у посљедњих седам година водио истрагу против више од десет странаца, укључујући Косоваре, Албанце, Србе, Македонце и Црногорце, углавном због дроге. За Еквадор, контрола тока миграната из источне Европе представља изазов, па влада тражи савезе са другим земљама, чак и са Уједињеним народима.

Шеф колумбиjског картела повезан са балканским криминалцима

- Дјелокруг ових организација за трговину дрогом је широм свијета. Иако имају операције у региону Балкана, налазе се у Албанији. Одатле шаљу делегате у Јужну Америку да преговарају о пошиљкама дроге у Боливију, Перу, Еквадор и Колумбију. Неки странци остају у Еквадору као колатерал или таоци појединаца који су отпремили дрогу на одредиште. Неки су убијени посљедњих година- пише наведени портал.

(ФОТО) Балкански картел је формиран: Шверц кокаина путем лука доживио експанзију

У Еквадору се процјењује да има око 3.000 Албанаца (незванична бројка) и да би многи од њих могли бити умијешани у трговину дрогом. Испоставило се да нико од убијених није био вођа групе. Руководиоци се, према писању медија у Еквадору, углавном налазе у Дубаију, гдје такође контролишу сву трговину кокаином.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 16:37