Заплијењена дрога
16/01/2022 u 11:32 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Балкански картел: Производња дроге на историјском врхунцу, тржиште у Европи годишње вриједи више од 30 милијарди еура

Како наводе извјештаји међународних стручних организација, с кокаином најчешће послује мафија из Црне Горе, Албаније и Србије

Нарко-бизнис балканске мафије прије пар година пробио је границе региона. Тако је организоване криминалне групе са ових простора позиционирао у сам врх европског нарко-тржишта. Међу клановима са домаћих простора посебно се издвајају которски "кавачки" и "шкаљарски" клан који уско сарађују са мафијама из сусједних земаља али и оних са међународних адреса. Према ранијим процјенама, од прије двије године, годишње је тржиште наркотика у ЕУ вриједно најмање 30 милијарди еура.

Веза балканске мафије и нарко-картела: Лука Бар и Драч најатриктивније улазне тачке кокаина

Трговци дрогом из Западног Балкана су све активнији у набавци великих количина кокаина на извору у Латинској Америци. То су подаци анализе Интерпола и Канцеларије Уједињених нација за дрогу и криминал (УНДОЦ) "Cocaine Insights". Како би олакшали овај посао, они имају сталне становнике у Латинској Америци, било у земљама производње или у земљама које се користе као главна транзитна и полазна мjеста на путевима трговине људима у Европу. Према овом извјештају, балканска мафија је на "водећем мејсту" у растурању кокаина. 

(ФОТО) Балкански картел је формиран: Шверц кокаина путем лука доживио експанзију

Криминалне групе из региона, према досадашњим стручним извјештајима, све чешће организују сопствени транспорт кокаина из Јужне Америке у Европу. На основу количине товара и картелима са којима се повезује балканска мафија, може се рећи да постају све значајнији играчи у међународном шверцу дроге.

Перу: Балкански картел изузетно активан

Перуански медији преносе да су чланови балканског картела откривени у тој земљи и да су балканске криминалне организације умијешане у међународну трговину кокаином. Како је саопштио генерал полиције Раул дел Кастиљо, производња дроге у тој земљи биљежи рекордне цифре. Како се тврди, товари кокаина путују лаким авионима и морским контејнерима најчешће из Боливије, а затим одлатле у Аргентину, Бразил или Уругвај. Потом у Африку и на крају у Европу.

Као један од главних модела дјеловања криминалних група, које чине балкански картел, јесте то што неколико дилерских мрежа из више држава заједнички улажу у велике пошиљке кокаина из Латинске Америке.

Балкански картел дјелује у Перуу: Главни посао продаја кокаина

Главне локације на којима су фокусирани балкански картели у Европи су Шпанија, Холандија, Њемачка, Аустрија и Хрватска, као и Перу и Бразил у Јужној Америци. Међутим, као што је портал Дан и раније писао а што се наводи и у стручним извјештајима, корупција је важан “савезник” овог недозвољеног пословања.

(ВИДЕО) Шпанска полиција о балканском картелу: Чланови клана из Црне Горе кључни играчи у шверцу

Како наводе извјештаји међународних стручних организација, с кокаином најчешће послује мафија из Црне Горе, Албаније и Србије. Стручњаци од раније упозоравају да су производња кокаина у Јужној Америци и хероина у Авганистану достигли историјске врхунце.

Западни Балкан се, у стручним анализама које су раније објављивали медији, посебно наводи као рута за шверц дроге.

Балкански картел глобална пријетња

Документ насловљен “Оперативни план 2022. против високоризичних криминалних мрежа” саставили су званичници у Савјету ЕУ и заснован је на информацијама Еуропола, а подијељен је земљама чланицама уочи разговора о борби против криминала. Турска остаје главни транзитни пут за шверц дроге у ЕУ, и то како балканском, тако и јужнокавкаском рутом. Истакли су и заједничку акцију ЕУ, САД и Колумбије против “глобалне пријетње балканског картела”, састављеног углавном од “држављана Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Словеније и Србије”. Увоз кокаина из Јужне Америке у ЕУ и затим његова даља дистрибуција на европском нарко-тржишту... основне су криминалне активности те организоване криминалне мреже, као и пратећи облици криминала, као што су убиства и насиље повезани са ратом банди, корупција и прање новца, наводе у докумкенту који су раније објавили медији.

Да "подземље" не мирује говоре све веће запљене вишемилионски вриједних пошиљки кокаина које "падају" углавном у лукама. Лука Бар (Црна Гора), лука Драч (Албанија), лука Амстердам, лука Плоче (Хрватска)... само су нека од мјеста гдје су заплијењене веће количине кокаина који углавном долази из Латинске Америке, Колумбије... Међународна сарадња националних полиција и истражних организација оставила је утисак да је криминал уздрман.

Балканска криминална мрежа јача од државних институција

Међутим, поставља се питање колико је товара који је "прошао" и да ли ће због учесталих запљена цијена кокаина "скочити"... Такође, отвара се нови (стaри) ризик, отварање нових шверцерских рута и смишљање новог начина кријумчарења.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:31