/ илустрација фото: СРЂА БОЉЕВИЋ
24/04/2022 u 13:35 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црна Гора пожељна дестинација за припаднике радикалних вјерских група

Анализом ове категорије лица уочено је да међу њима има присталица терористичких организација, повратника са сиријско-ирачког ратишта, али и лица која су процесуирана или су одслужила казну затвора

Црна Гора се, као и друге државе, већ дужи временски период сусреће са појавом да на њеној територији егзистирају лица са радикалним вјерским и другим увјерењима. Како је наведено извјештајем Процјене опасности од тешког и организованог криминала у Црној Гори (SOCTA 2021), проток времена условио је повећање броја ове категорије особа првенствено због спољњег утицаја, односно континуираног пропагандног дјеловања радикалних вјерских  проповједника, група и појединаца из региона.

Банке и некретнине пречица кланова до легалног тока "прљавог" новца

- Поред вјерских окупљања, која су коришћења за индоктринацију,  велику улогу у овом процесу је имала и савремена комуникациона и информациона технологија. Обзиром да је селафизам у Црну  Гору ’’увезен’’ из окружења може се  констатовати да се дешавања у оквиру  ових структура на Западном Балкану  у високом проценту рефлектују на  селафијску заједницу у нашој земљи. У Црној Гори, осим појединаца, и даље дјелује неколико селафијских  група, које се налазе на различитим нивоима радикализације, а чињеница која посебно забрињава је присуство  повратника- бораца са страних ратишта и подржаваоца терористичких организација попут ISIL/ DAESH-a. И даље се уочава међународна  компонента у активностима припадника  ових група и њихова фокусираност на  покушаје ширења радикалних идеологија превасходно на млађу популацију- наведено је извјештајем.

Кланови до оружја преко појединаца: Знање о експлозиву стекли током рата у бившој Југославији

Праћењем стања детектован је и наставак процеса радикализације припадника ромске популације. Важну  улогу у овом процесу имају исламске ромске организације из Европе, које им пружају континуирану финансијску подршку  у реализацији великог броја пројеката.

У Црној Гори је евидентирано постојање неколико параџемата наведених група у оквиру којих се спроводи вјерска индоктринација, али исти за сада  не представљају регрутне центре или  мјеста у којима се реализују активности у вези са планирањем и извршењем кривичних дјела из области тероризма.

Предлог листе националних приоритета: Борба против кланова и корупције на високом нивоу

Иако у периоду прикупљања података није било одлазака, као ни повратка са страних ратишта држављана Црне Горе, и даље је актуелан могући повратак преосталог броја црногорских држављана у матичну државу.

- Учестали позиви појединцима (’’усамљени вукови’’ и др.) да изводе нападе мањих размјера, који не изискују посебна знања и вјештине, остаје и у наредном периоду као једна од безбједносних пријетњи. Поред наведеног, Црна Гора је препозната и као пожељна дестинација, поготово у љетњим мјесецима, за боравак припадника радикалних вјерских група из региона али и Западне Европе. Анализом ове категорије лица уочено је да међу њима има присталица терористичких организација, повратника са сиријско-ирачког ратишта, али и лица која су процесуирана или су одслужила казну затвора у вези са кривичним дјелима тероризма или учешћа у страним оружаним формацијама- наведено је извјештајем.

За црногорско нарко-тржиште кокаин чистоће више од 90 одсто: Од 35.000 - 40.000 еура по килограму

Обзиром да је степен пријетње од тероризма у Црној Гори промјењива категорија (тренутно је ниског интензитета) и да је углавном условљен дешавањима на глобалном, али и регионалном плану, у наредном периоду мора се посматрати и пратити као један од могућих изазова који могу утицати на безбједност државе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 06:46