/ Сергеј Секуловић
28/05/2021 u 16:16 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(Видео) Секуловић: Полиграф за службенике који се баве борбом против криминала; Абазовић: Реформски пут могао је бити бржи

Министар вањски послова Радуловић казао је да дипломатски представник мора представљати земљу у складу са утврђеним спољнополитичким приоритетима

Скупштина Црне Горе данас је наставила са посланичким питањим на која је одговарао потпредсједник Владе Дритан Абазовић и министри. Абазовић је истакао да су резулчтати у првих 200 дана владе могли и требали бити бољи, али да има позитивних резултата. Сматра да је изостала из претходног периода борба против криминала и корупције. Министар Унутрашњих послова Сергеј Секуловић навео је да планирају да уведу полиграфско тестирање као обавезу за оне службенике који се баве борбом против организованог криминала и кроупције, на околности њиховог рада. Поручио је да за в.д. директора Управе полиције Зорана Брђанина мисли да умије и да зна да ради како треба. Министра вањских послова Ђорђа Радуловића казао је да се подразумијева да дипломатски представник мора представљати своју земљу у складу са утврђеним спољнополитичким приоритетима, поштовати њене симболе, и све у складу са оним што она јесте - независна, суверена и међународно призната држава Црна Гора. Сједница се наставља у понедељак у 11 часова.

ТОК СЈЕДНИЦЕ:

Посланик Срђан Павићевић питао је Дритана Абазовића како је задовољан радом првих 200 дана Владе и колико је задовољан динамиком “ослобађања” и транзицијом заробљених институција? Абазовић је казао да мисли да су ових 200 дана могли искористити боље и да реформски пут је могао бити бржи, бољи и продуктивнији.

-То не значи да у неким сегментнима нисмо имали успјеха. Вриједно је још једном истаћи да је хапшење вођа кавачког криминалног клана и начин на који су то урађили припадници Сектора за борбу против коруције, показатељ наше ријешености да успјешно затворимо преговарачка поглавља 23 и 24. На том путу стоји нам још много изазова, али смо итекако ријешени да сва отворена питања приведемо крају. За разлику од раније, сада постоји политичка воља да се рјешавају најкомплекснија питања из области организованог криминала и корупције на високом нивоу- истакао је Абазовић.

Навео је да су промјене персоналних рјешења дјелом неадекватне, а дјелом адекватне, те да "немамо ми превише Никола Тесли".

- Нашу земљу треба чистити од корупције и криминала, надам се да ће наредних 200 дана владе бити бољи од претходних 200 дана - казао је Абазовић.

image
Дритан Абазовић

Посланик Андрија Поповић питао је, поред осталог, Абазовића што Влада предузима да се минимално санира хаотично стање у области владавине права, посебно корупције на високом нивоу, са еклатантним примјерима неразјашњеног наводног нуђеног мита Абазовићу, тада као посланику 21 милиона еура.

- Ова Влада, за разлику од свих претходних, стојаће на бранику државе и посвећено радити да корупција и криминал не буду више синоними за Црну Гору. Да је раније било борбе против корупције и организованог криминала, било би и помака у приступању Европској унији. Овако, вишегодишње, па чак и деценијско ненапредовање у поглављима 23 и 24 стоје као главна препрека на путу приступања Европској унији. Желим још једном поновити да одлучне борбе против корупције нема без реформи у Тужилаштвима, а у то је увјерења и међународна заједница. Зато смо у претходном периоду уложили огромне напоре да у интезивној комуникацији са Венецијанском комисијом припремимо погодно тло за измјене Закона о Државном тужилаштву за које вјерујемо да представљају кључни сегмент у области владавине права. Без слободног Тужилаштва нема ни значајнијег резултата у борби против организованог криминала и корупције на високом нивоу- писани је одговор Абазовића.

image
Андрија Поповић

Поповић је казао да је био свјетски, европски и олимпијски шампио у ватерполу и да је исто то Абазовић у популизму и манипулисању према јавности. Абазовић је истакао да се стиди Јавног сервиса.

- Либерали су се одувијек борили за највише моралне вриједности, али ако изгубимо независну и суверену државу Црну Гору, а на том смо путу, урушавају се сви темељи наше државе, џабе ће нам бити борба и нулта толеранција на корупцију и криминал- поручио је Поповић.

Посланик Јован Вучуровић питао је да ли ће Влада и ове године послати свога представника у Хрватску, на обиљежавање злочиначке акције "Олуја", у којој је побијено на хиљаде Срба. Позива да се не пошање представник.

- Влада својим активностима неће предузети ниједан корак који би довео до нарушавања регионалне сарадње на Западном Балкану. Посвећени смо добросусједској политици и помирењу. Не желимо да будимо духове прошлости, желимо да будемо партнерска земља. Што се мене тиче, све жртве су исте. Спреман сам да се поклоним свим жртвама. Нисам за било које провокације, на било ком нивоу- одговорио је Абазовић.

image
Јован Вучуровић

На реду је сет питања упућен Министру правде, људских и мањинских права Валдимиру Лепосавићу

- Из званичних изјава које су упућене јавности из Министарства на чијем сте челу, указали сте на одређене разлоге због којих би адвокати требали бити изузети од примјене Закона о фискализацији и промету роба и услуга, тј. да адвокатска дјелатност не би требала да подлијеже примјени тог закона, јер би то, између осталог, могло довести и до привремене забране обављања адвокатске дјелатности. Шта сте као министар правде предузели у том правцу- питао је посланик Владан Раичевић.

Лепосавић је казао да то није у надлежности министарства, те да је министарство реаговало у правцу да су поједине одредбе Закона оцијенило као недовољно добре или као оправдано добре за будућу измјену када се ради о адвокатури. Сматра да су адвокати спона између грађана и правде. Истакао је да је подржао не штрајк, већ дијалог.

image
Владимир Лепосавић

- Што ће Влада предузети, са аспекта поштовања људских права и слобода, да се коначно омогући религиозним вјерницима Црногорске православне цркве, којих има више десетина хиљада, слободно вршење вјерских обреда, вјерских послова? - питао је, поред осталог, Поповић.

Лепосавић је казао да није тачно да се вјерници ЦПЦ третирају као вјерници другог реда.

Посланица Суада Зороњић питала је Лепосавића да ли као ресоми министар планира измјене чланова закона који прописују начин избора чланова Савјета мањинских народа, на начин што би се сагласно посљедњим резултатима пописа, на посебним скупштинама бирали представници Савјета из различитих мјеста.

Министар је одговори да адекватна заштита остваривања права и слобода мањинских народа и националних заједница важно. Министарство је предузео све кораке и ради на анализи цјелокупног закона.

image
Рашко Коњевић

Да ли је Влада Црне Горе усвојила полазне основе за преговоре са Српском православном црквом у сусрет потписивању Темељног уговора са СПЦ? Када ће јавност бити информисана о садржају Темељног уговора и да ли можете потврдити тврдње премијера Кривокапића да су неке одредбе предлога тог акта несагласне са Уставом Црне Горе? - питао је посланик Рашко Коњевић.

Министар је одговорио да ниједан до сада склопљен темељни уговор није био претходно објављиван нити дебатован и да је садржина нацрта уговора у складу са Уставом и правним поретком Црне Горе.

- Нисте ми одговорили ко је преговарао и да ли има нешто спорно у том уговору. Предсједник Владе је својим гестом симболични, а у неким стварима суштински, срушио секуларну и грађанску Црну Гору. Премијер је прекршио Устав, то не кажем само ја - нагласио је Коњевић.

image
Момо Копривица

Посланик Момо Копривица питао је министра Унутрашњих послова Сергеја Секуловића да ли је у оквим МУП-у и Управе полиције дошло до процесуирања или утврђивања одговомости полицијских службеника у вези њиховог поступања према грађанима, у контексту прекорачења овлашћења током јавних окупљања у мају и јуну прошле године, нарочито у Никшићу, Подгорици, Пљевљима и другим градовима?

- Полицијско поступање током јавних окупљања у мају и јуну прошле године биио је предмет анализе и утврђивања одговорности. Шест поступака је у току, шест је у фази прекида јер је предмет у поступку пред тужилаштвом и у два предмета је дошло до обуставе јер није дошло до прекорачења. Напредоваће онај ко буде радио како треба- казао је министар Секуловић.

Посланик Павићевић је питао министра узимајући у обзир да је прошло пола године његове функције, да ли је у том периоду успио да откријете злоупотребе у раду претходника, високих функционера.

- Није тајна да се Црна Гора бори са високим нивоом корупције у државној администрацији, посебно имајући у виду да јеједна администрација управљала државом три деценије. Битно је рећи ђа у садашњој администрацији влађа нулта толеранција на сваки вид корупције, а посебна пажња је посвећена искоријењивању тих појава у државнора апарату. То је посао који није могуће завршити преко ноћи и захтијева активно учешће и јаку вољу свих институција система. Све сумње на незаконитости и злоупотребе у Министарству унутрашњих послова предмет су детаљне и свеобухватне анализе и провјера- дио је писаног одговора.

image
Албин Ћеман

Секуловић је истако да је голим оком видљиво да постоје припадници Управе полиције који имају огромно богатство које није у складу са зарадом.

- Неко може да наслиједи богатство, а наше је да све то провјеримо. Планирамо да уведемо полиграфско тестирање као обавезу за оне службенике који се баве борбом против организованог криминала и кроупције, на околности њиховог рада. Имајући у виду да су јавне набавке главни ризик од корупције у државној управи и да су у Министарству унутрашњих послова, сходно широкој надлежности, раније спроведени тендери милионске вриједности, то смо формирали међуресорске тимове за провјеру цијелог поступка набавке вриједне и осјетљиве опреме, коју смо затекли ван функције или у веома лошем стању- истакао је Секуловић.

Посланик Албин Ћеман је питао да ли су отворени преговори за потписивање билетарлног споразума између Цме Горе и Србије за отварање граничног прелаза Петњица -Тутин.

- Писмом министра унутрашњих послова Републике Србије, Александра Вулина, од 7. маја 2021. године, обавијештено је Министарство да се, усљед кадровских промјена у Муп-у Србије, у предстојећем периоду планира именовање нових Чланова српског дијела Мјешовите комисије и да ће након спроведених процедура упутити предлог црогорској страни за одржавање састанка Комисије- одговор је министра.

image
Младен Бојанић

Министра капиталних инвестиција Младена Бојанића посланик Данило Шарановић питао је поводом тога што је министар јавно саопштио да очекује да се коначни завршетак изградње дионице аутопута Смоковац - Матешево оконча до краја ове године, на чему темељите очекивање и да ли је са извођачем радова уговорен такав рок за коначни завршетак радова.

- До сада је завршено око 95 одсто радова, а дионица треба да буде готова до 30. новембра- одговорио је, поред осталог, Бојанић.

Посланик Милош Конатар питао је, иамјући у виду да је Министарство предало информације Скупштинио могућем постојању кривичних дјела у вези са куповином бродова за Црногорску и Барску пловидбу, као и позајмицама Владе за отплату кредита кинеској Ексим банци, да ли постоји јавна и политичка одговорност у вези са пословањем и праћењем пословања у области поморства у периоду од 2004. до 2021. године од стране органа управљања и мковођења привредних друштава Црногорске пловидбе из Котора АД и Барске пловидбе АД, као и надлежних институција државе.

- Специјалном тужиоцу смо доставили информације о могућим кривичним дјелима, 22. јануара, у вези са куповином два брода. Одбор директора Барске пловидбе је донио одлуке о куповини два брода и кредитном задужењу без сагласности  скупштине акционара. Влада је тада издала државну гаранцију забарску фирму износ задужења 46,4 милиона долара. Државна гаранција је издата без утврђивања да ли је гаранција државна помоћ. Током 2019. и 2020. Влада је платила из буџета 6 милиона 748 хиљада за враћање рата кредита. Држава је плаћала укупан дуг барске компаније, иако је била власник 51 одсто- појаснио је Бојанић.

image
Милош Конатар

Полсаник Владимир Мартиновић питао је министра како планира да ријешите питање изградње приступног пута од Колашина до почетка аутопута у Матешеву, да ли су акливности у том правцу у току, и да ли се може очекивати да се тај приступни пут заврши до краја ове године. 

- Нисам одушевљен како теку радови. Рок 30. новембар је доступан, али уз пуно већу ангажованост. Много се каснило- истакао је Бојанић.

Министра вањских послова Ђорђа Радуловића посланик Дејан Ђуровић питао је зашто је Црна Гора продужила санкције Русији које нису у складу са међународним јавним правом. Министар је казао да је сагласан  да односе са Руском Федерацијом треба градити пажљиво, унапређивати економске и политичке односе, али остајући досљедни својој вањско-политичкој оријентацији и визији чланства у ЕУ, као и Споразуму три лидера који гарантује да нема промјене вањско-политичког курса.

image
Ђорђе Радуловић

- Како коментаришете изјаву предсједника Црне Горе Мила Ђуакновића да они који су били против обнове независности немају морално право да траже сагласност Црне Горе да буду њени представници и који ће бити критеријуми за одабир нових дипломатских представника државе- питао је Марко Милачић.

Он је казао да Ђукановићев мотив, улазећи поново у ту причу, није прича о љубави о Црној Гори, већ да опет хоће да врати идентитетске теме иза којих би се сакрио када се говори о организованом криминалу.

- Не дијелим ијуде по критеријуму коју су од двије понуђене опције заокружиии на референдуму 21. маја 2006. године, нити је то критеријум по коме бих предиожио највише дипиоматске представнике. Подразумијева се да дипломатски представник мора представљати своју земљу у складу са утврђеним спољнополитичким приоритетима, заступати њене интересе на најбољи начин, поштовати њене симболе, и све у складу са оним што она јесте - независна, суверена и међународно призната држава Црна Гора. Одабир дипломатских представника једино је могуће спровести у складу са условима и критеријумима који су јасно дефинисани Законом о вањским пословима- појаснио је министар писаним одговором.

image
Марко Милачић

Министар је истакао да унутрашње подјеле треба да превазиђемо и коначно се окренемо ка будућности. Поручио је да су његова увјерења дубоко грађанска и помирљива и да вјерује у такву Црну Гору.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:22