пашта са печуркама / - фото: SHUTERRSTOCK
15/04/2022 u 16:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Протеинска тјестенина и у посноj вариjанти

Припазите да се сва тјестенина налази под течношћу како би се скувала jеднолико и до краjа

Оброци из jедног лонца идеално су рјешење када треба да набрзака смислити неки ручак или вечеру, а немате превише времена или воље за припрему дуготраjних рецепта. Не само да jе ријеч о укусним jелима, већ и о оброцима код коjих запрљате само jедан лонац у целом процесу.

Постоjе стотине различитих рецепта за ручак или вечеру из jедног лонца. Ми вам доносимо рецепт за фину тјестенину с печуркама и сочивом коjа пуца од протеина, иако не садржи ни jедан грам меса.

Састоjци:

700 мл буjона (супе) од поврћа

400 мл насјецканог параjдаза из конзерве

300 грама шампињона

300 грама сушене тестенине по жељи

(50 грама пармезана - ако постите, можете ово да прескочите)

1 лименка сочива од 400 грама

1 црвена паприка

1 лук

2-3 чешња бијелог лука

со и бибер по жељи

биљно уље за динстање

зачинско биље по жељи

Припрема:

У већем лонцу загријте мало уља, па на њему продинстаjте лук насјечан на коцкице. Кад лук омекша, у лонац додаjте нарезану паприку и печурке и динстаjте неколико минута.

Потом убаците насјецкани бијели лук, промијешаjте и динстаjте око пола минута.

Прелиjте смјесу у лонцу са супом од поврћа и парадаjзом из конзерве.

Убаците тјестенину и сочиво из конзерве, коjе сте претходно испрали и издвоjили од вишка воде. Посолите и побиберите па ставите у лонац да се кува. Припазите да се сва тјестенина налази под течношћу како би се скувала jеднолико и до краjа. Куваjте 10 до 15 минута док се тјестенина термички не обради до краjа, уз повремено мијешање да се смјеса не би залијепила за дно лонца. На краjу кувања додаjте нарибани пармезан (уколико не постите) и зачинско биље по жељи да послужите топло уз сезонску салату.

Приjатно!

Додатни савети

У овом рецепту можете се послужити и црвеним сувим сочивом коjа се термички обрађуjе наjкраће од свих осталих врста сочива. Додаjте jе у исто време као и тјестенину. Припазите само да улиjете више течности, ако се одлучите за ову опциjу jер ће сушено леће током кувања „попити“ доста воде.

Ово jе врло флексибилан рецепт коjи вам допушта да потрошите поврће коjе jе при краjу рока траjања. Уместо печурака можете додати и шаргарпе, тиквице, патлиџан... шта год желите. Умјесто куваног сочива из конзерве можете се послужити и већ куваним пасуљом или леблебиjом.

Jело на краjу зачините зачинским биљем по жељи. На располагању вам jе све од свежих листића першуна, преко босиљка до тимиjана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 11:06